Friday, 16 November 2012

Beza Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee dengan Soya Biasa


"Langkah Bijak Untuk Nutrisi Yang Baik"
Sejak akhir-akhir ini, ramai sangat yang bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa. Di sini sedikit ringkasan dan pemahaman supaya setiap yang mengambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kita yakin dan bila yakin baru khasiatnya akan betul-betul terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan. Makan tanpa ilmu tidak bermakna apa-apa malah akan memberi impak yang tidak bagus kerana kita akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kita tidak mendapat khasiat yang sepenuhnya daripada apa yang kita makan dan ambil.

ESP ialah protein. Kenapa protein penting?

Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama atau tua dengan tisu-tisu yang baru, menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera dengan tisu-tisu yang baru.

APA yang BEST tentang ESP? ESP merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol dan terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif, di samping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dlm ESP sangat minimum iaitu (1gm) dan tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Kelebihan ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, membantu menghilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

ESP jika diambil bersama suplemen lain akan membantu penyerapan yang lebih baik semua suplemen yang kita ambil, cepat menyerap dan kesan yang lebih baik berbanding mereka yang tak ambil bersama ESP.

7 Kriteria Penting ESP Yang Mana Perlu Diambilkira Dalam Memilih Suplemen Berasaskan Protein Soya

§     Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik. Kerana kajian penananam secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticidesfungicides, and herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.

§     Kacang soya mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa protein soya mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya, kacang soya dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, Brazilian government scientist menekankan berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

§     Protein Soya mestilah mengandungi 9 asid amino perlu
Ini merupakan ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

§     Dalam proses pembuatan soy isolatesoyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dengan alkohol
Kalau dicuci dgn alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan lain-lain. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

§     Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi anti-growth, anti-tyrosine substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressurelow body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

§     Proses pembuatan protein soya sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids sangat sensitive dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDSIf an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

§     Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium.Kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya untuk meneutralkan kembali serbuk soya.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium

@@@@-----------------------------------------------------------------------------@@@@

Masih ada pertanyaan? Hubungi saya menerusi:


Penghantaran Ke Seluruh Malaysia ]
COD:W.P. Putrajaya, Sg. Besi, UPNM Sg. Besi, Serdang, UNITEN Bangi ]

0 comments:

Post a Comment